Expertiza genetica judiciara„Intr-o lume a amagirii universale, a spune adevarul e un act de curaj” George Orwell

Pret: de la 3300 lei, informatii la nr.: 0770.333.888

 

Expertiza genetica judiciara este expertiza care este efectuata din dispozitia instantelor judecatoresti, a organelor de urmarire penala sau a altor organe cu atributii jurisdictionale, de catre expertul numit de acestea, in vederea lamuririi unor fapte sau imprejurari ale cauzei.
Art. 330 C. porc. civ. "Cand, pentru lamurirea unor imprejurari de fapt, instanta considera necesar sa cunoasca parerea unor specialisti, va numi, la cererea partilor ori din oficiu, unul sau 3 experti... Cand este necesar, instanta va solicita efectuarea expertizei unui laborator sau a unui institut de specialitate."

Aceasta activitate este reglementata de ORDONANTA nr. 2 din 21 ianuarie 2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara completata cu dispozitiile C. civ., C. proc. civ., C. pen., C. proc. pen.
 

 

Procedura privind expertiza genetica judiciara:

Organul indreptatit sa dispuna efectuarea expertizei genetice judiciare (testului ADN) numeste expertul, numirea are loc:

  • pe baza unei propuneri consensuale din partea partilor in privinta unui anumit expert

  • prin tragere la sorti de pe lista intocmita si comunicata de catre biroul local de expertiza

  • pe baza unei uzante.
        In domeniul expertizelor genetice judiciare organul indreptatit sa dispuna expertiza are 3 alternative:
           - INML "Mina Minovici" (IML)
           - Serviciul Expertize Biocriminalistice din cadrul INEC (dosare penale)
           - laboratorul nostru - Resident Laboratory srl. / PATGEN SRL (Oradea) - expertize cu valoare juridica echivalenta INML "Mina Minovici", la termene de executie mai rapide. 

 

Numirea expertului are lor in scris, prin incheiere sau prin ordonanta, va contine numarul dosarului, obiectul expertizei, intrebarile la care trebuie sa raspunda expertiza si data pana la care expertul va trebui sa finalizeze expertiza.

Odata cu numirea expertului, si partile sunt instiintate in legatura cu dispunerea efectuarii expertizei genetice judiciare (si costurile aferente testului ADN - daca e cazul) de catre organul cu atributii jurisdictionale care a dispus efectuarea expertizei.

Orice persoana fizica eligibila poate solicita acordarea ajutorului public judiciar in situatia in care nu poate face fata cheltuielilor unui proces fara a pune in pericol intretinerea sa ori a familiei sale, acest ajutor se poate acorda in conditiile legi, in cauze civile, comerciale, administrative, de munca si asigurari sociale, precum si in alte cauze, cu exceptia celor penale.

Partea interesata are dreptul sa solicite ca pe langa expertul judiciar numit sa mai participe la efectuarea expertizei, pe cheltuiala acesteia, si un alt expert judiciar (expert parte), nominalizat de aceasta si incuviintat de organul judiciar care a dispus efectuarea expertizei, in calitate de consilier al partii; el poate sa dea relatii, sa formuleze intrebari si observatii si, daca este cazul, sa intocmeasca un raport separat cu privire la obiectivele expertizei. "...desi opinia expertului parte nu are valoare probatorie pentru instanta, aceasta poate constitui un reper important in sensul necesitatii lamuririi raportului oficial sau chiar a refacerii acestuia. Ca orice mijloc de proba, expertiza nu are valoare probanta absoluta, ci va fi analizata in ansamblul tuturor celorlalte probe administrate". [1]

Raportul de expertiza genetica judiciara (rezultatul testului ADN) se depune la organul cu atributii jurisdictionale care a incuviintat expertiza.

Plata onorariului si a cheltuielilor cuvenite se va efectua in conformitate cu dispozitiile organului cu atributii jurisdictionale care a dispus efectuarea expertizei.

 

Ce face un expert genetic judiciar?

  • la solicitarea instantelor judecatoresti, a organelor de urmarire penala sau a altor organe cu atributii jurisdictionale efectueaza expertize genetice (test ADN), materializate in acte numite "Raport de expertiza genetica judiciara"
  • la solicitarea partii interesate, cu incuvintarea instantei competente, in calitate de expert parte poate sa verifice si sa supravegheze efectuarea expertizei, sa formuleze intrebari si observatii, sa intocmeasca un raport separat cu privire la obiectivele/concluziile/efectuarea expertizei
  • la solicitarea partii interesate (fara a intra in conflict de interese) poate sa ofere o consultanta de specialitate, sa elaboreze o strategie tintita de abordare a spetei concrete, gasind punctele slabe ale ipotezei acuzarii sau apararii.

 

Centre de recoltare:

       - Oradea: str. Gheorghe Doja 165 (in incinta Resident Laboratory srl.) - tel.: 0770.333.888
       - Bucuresti: Splaiul Independentei nr. 179, sector 5 (in incinta Centrului Medical 
Dr. Furtuna Dan - www.drfurtunadan.ro) - tel.: 0770.333.888
         
Prin aceasta cale, multumim colectivului minunat din cadrul Centrului Medical Dr. Furtuna Dan, pentru sustinerea activitatii noastre la Bucuresti!

 

 

Solicita o programare

 

 

[1] http://www.legal-land.ro/ccr-dispozitiile-privind-participarea-expertului-parte-la-efectuarea-expertizelor-constitutionale

inapoi la pagina principalainapoi la pagina principala