„Dincolo de aparente, se ascund adesea provocari neasteptate.” Oprah Winfrey

Pret: de la 2250 lei/proba, informatii la nr.: 0770.333.888

 

Relatii complexe

Ce este o ”relatie complexa”?

In prezentul context, prin relatie complexa intelegem o legatura biologica intre rude de gradul II, III sau IV, cum ar fi relatiile dintre frati, bunici si nepoti, unchi si nepoti, veri primari.
Acest tip de testare este disponibil atat online, cat si pe baza de programare, la preturi incepand de la 2250 de lei/proba (pretul analizei solicitate include contravaloarea kitului de recoltare, efectuarea analizei, redactarea raportului, insa NU include costurile logistice).

 

Ce ar trebui sa stiti despre testarea relatiilor complexe:

 • expertul genetic judiciar poate testa si legaturi biologice intre rude de gradul II, III sau IV, la solicitarea persoanelor fizice si juridice.
 • testarea legaturilor biologice complexe este o testare ADN de tip STR, prin care se verifica existenta unei relatii de inrudire biologica intre frati, bunici si nepoti, unchi si nepoti, veri primari.
 • de regula, se solicita atunci cand:
       - un parinte nu este disponibil pentru testare din diverse motive (se doreste o testare fara implicarea acestuia, refuza testarea, este plecat din localitate/tara, a decedat, etc.),
      - se doreste lamurirea unor cazuri de custodie/intretinere a copiilor; dispute legate de mostenire - cand un partine a decedat si exista o indoiala cu privire la filiatie, fiul sau fiica defunctului ar putea solicita un test ADN pentru a confirma/infirma ipoteza unei filiatii contestate,
       - imigrare - cand un solicitant trebuie sa prezinte dovezi ADN pentru a obtine o viza sau o cetatenie, dovedind o relatie biologica.
 • in cazul solicitarilor online nu trebuie sa va deplasati la sediul laboratorului nostru, probele putand fi trimise si prin curier, insa in asemenea cazuri rezultatul va fi anonim (raportul aferent testarii nu va contine date cu caracter personal, drept consecinta chiar daca testul a fost facut de catre un expert genetic judiciar rezultatul testului anonim nu poate fi acceptat de catre autoritati/instanta)
 • recoltarea probelor biologice necesare testului ADN se poate face si in absenta expertului sau a altei persoane din partea laboratorului, insa in asemenea cazuri rezultatul va fi anonim (raportul aferent testarii nu va contine date cu caracter personal, drept consecinta chiar daca testul a fost facut de catre un expert genetic judiciar rezultatul testului anonim nu poate fi acceptata de catre autoritati/instanta)
 • in cazul unor asemenea testari, laboratorul recomanda utilizarea unui KIT cu 40 de markeri, pentru a beneficia de avantajele majore in testarea acestor relatii complexe. Prin folosirea unui numar mai mare de markeri, se obtin profiluri ADN mai detaliate si distincte, iar comparatia markerilor/alelelor devine mai relevanta si precisa, reducand riscul de erori sau ambiguitati care pot aparea in cazul testarii relatiilor de inrudire complexe.
 • utilizarea unui KIT cu 40 de markeri ofera o imagine mult mai completa asupra profilurilor ADN ale indivizilor implicati in testare, furnizand informatii detaliate despre similaritatile si diferentele genetice. Aceasta faciliteaza confirmarea sau infirmarea ipotezelor de inrudire.
 • unul dintre principalele avantaje ale utilizarii unui KIT cu 40 de markeri consta in cresterea nivelului de precizie si acurateČ›e a rezultatelor. Astfel, probabilitatea de a obtine rezultate eronate sau interpretari gresite in cazul testarii relatiilor complexe de inrudire este redusa, crescand semnificativ sansele de obtinere a unui rezultat concludent si reprezentativ. Cu toate acestea, in cazul solicitarii unor asemenea testari, natura obligatiei din partea laboratorul este de diligenta, nu de rezultat.
 • toate testele de inrudire ADN de tip STR functioneaza in acelasi fel - prin determinarea profilurilor ADN ale persoanelor implicate si compararea lor pentru identificarea alelelor ADN (loci) care se potrivesc. Persoanele care sunt inrudite biologic probabil vor avea mai multe alele comune decat persoanele care nu sunt inrudite.

 

Procedura:

 • testarea se efectueaza fie la dispozitia instantelor judecatoresti (expertiza judiciara), fie la solicitarea directa a partilor (expertiza extrajudiciara), fie in cadrul unui test adn anonim. In primele doua cazuri recoltarea se va face pe baza de programare de catre reprezentantul laboratorului, iar in cazul variantei anonime persoana interesata va trebui sa obtina de la laborator un kitului de recoltare (fie solicitand livrarea kitului prin curier, utilizand platforma noastra onlinefie venind la laborator).
 • plata testului anonim se face in momentul in care solicitantul intra in posesia kitului de recoltare (prin ramburs atunci cand kitul este livrat de catre curier sau numerar la sediul laboratorului nostru).
 • plata expertizelor judiciare si extrajudiciare se face dupa intocmirea proceselor verbale de recoltare si dupa finalizarea recoltarii probelor necesare analizei.
 • in cazul testelor anonime, recomandam ca recoltareasa se faca in stricta conformitate cu instructiunile de utilizare. Recoltarea probelor biologice necesare efectuarii testului anonim va fi efectuata in absenta reprezentantului laboratorului, orice derogare de la instructiunile de utilizare ale kitului de recoltare ar putea sa afecteze rezultatul testului solicitat. Laboratorul nu raspunde pentru rezultatele neconforme, datorate nerespectarii instructiunilor de utilizare.
   
 • Probele biologice preferate pentru testele de paternitate si de inrudire biologica sunt celulele epiteliale bucale, recoltate din cavitatea bucala. (Aceste probe sunt prelevate cu ajutorul unui betisor avand la varful lui un tampon steril si "DNA free" prin stergerea fetei interne a obrazului). Prelevarea celulelor epiteliale este o interventie neinvaziva, nu presupune niciun risc pentru persoana supusa testarii. Procedura de recoltare este simpla, rapida si nedureroasa.
 • solicitantul testului anonim raspunde integral pentru provenienta si calitatea probelor trimise la laborator pentru a fi testate. Laboratorul va testa probele asa cum au fost ele predate de catre solicitant. Prin absurd, daca proba A predata spre testare apartine unui brac german si proba B provine de la un pavian cu mantie, atunci rezultatul analizei solicitate se va baza pe un studiu comparativ realizat din ADN-ul bracului german si al pavianului cu mantie. Tinand cont de originea incerta a probelor biologice puse la dispozitia laboratorului de catre solicitantul anonim si de faptul ca nu are loc nici identificarea persoanelor testate, rezultatul testului anonim nu poate fi utilizat in instanta! Probele recoltate trebuie sa ajunga la laborator (fie trimise prin curier, fie predate personal). Costurile de curierat si riscurile aferente livrarii sunt suportate de catre solicitant.
 • rezultatul analizei va fi disponibil in functie de tipul serviciului solicitat, intr-un interval de timp cuprins intre 2 si 30 de zile lucratoare, calculate de la data recoltarii la laborator sau data preluarii tuturor probelor de catre reprezentantul laboratorului.
 • solicitantul care doreste sa obtina rezultatul testului in regim de urgenta va trebui sa ne comunice aceast aspect inainte de solicitarea testului. (Toate cererile de acest gen primite dupa recoltare la laborator sau dupa plata kitului de recoltare vor fi tratate pe baza principiului "best effort"). In cazul in care se poate onora aceasta solicitare, pretul standard al testului solicitat se va modifica in felul urmator:
       - rezultat pana in 10 zile lucratoare - pretul standard x2
       -
  rezultat in 48 de ore - pretul standard x3
       - rezultat in 24 de ore - pretul standard x5.

In cazul testelor realizeate cu utilizarea unor probe de origine incerta, serviciul solicitat se poate realiza doar sub forma anonima, iar doar acele rezultate pot fi considerate absolut corecte care se bazeaza pe probe biologice recoltate si trimise la laborator cu buna-credinta si care confirma ipoteza relatiei de inrudire biologica. Se recomanda repetarea acelor teste care prin rezultatul lor infirma ipoteza relatiei de inrudire biologica!
(Rezultatul testului poate fi influentat/viciat de reaua-credinta a unei persoane implicate (in mod direct sau indirect) in recoltarea si/sau transmiterea probelor (de ex.: dupa recoltare, proba sotului este schimbata cu proba amantului, etc. Laboratorul nu raspunde pentru originea si/sau calitatea probelor receptionate.))

 

De ce merita sa ne alegeti pe noi?

 

Solicita un test anonim